MAS PROMET doo je firma, koja pored proizvodnje pvc i aluminijumske stolarije ima vlastitu proizvodnju staklo-paketa kao i razne obrade stakla. Pored dvoslojnih staklo-paketa, u mogućnosti smo da napravimo i troslojne staklo-pakete.

U zavisnosti od varijante stakla koja se izabere uz staklo paket imamo razna rešenja koja imaju različite karakteristike kako u zvučnoj tako i u termo izolaciji stakla. 

Standardno staklo koja koristimo su:

  • providno staklo, float kvaliteta
  • niskoemisiono staklo (tvrdi i meki film)
  • razne varijante stopsol stakala
  • razne varijante ornament (ukrasnih) stakala
  • sigurnosna stakla (pampleks)

Pošto klasično termoizolaciono float staklo ne zadovoljava sve storžije kriterijume u termo i zvučnoj izolaciji prozora, potrebno je napraviti kombinaciju stakla koja će poboljšati izolaciju.

Zavisno od rešenja koje izaberemo imamo različite karakteristike, tako da niskoemisiono staklo punjeno argonom značajno poboljšava termo i zvučnu izolovanost tj. sprečava prodor zvuka u stambeni prostor i sprečava izlazak toplote napolje. 

Da bi smo imali efekaz i leti, kada Sunce kroz staklo zagreva prostor, unutar objekta, primenjuju se varijante visokoenergetskih stakala koja leti sprečavaju zagrevanje prostora, a zimi sprečavaju izlazak energije napolje. 

Da bi smo dodatno poboljšali navedene kriterijume u termo i zvučnoj izolaciji kod zahtevnijih objekata. U mogućnosti  smo da odradimo i troslojne staklo pakete kod kojih raznim kombinacijama stakala možemo postići vrhunsku termo i zvučnu izolovanost uz povećeanje sigurnosti i estetskog izgleda stakla.

Staklo kojim je zastakljena pvc stolarija je termoizolaciono staklo ukupne debljine 24mm (4+16+4).Dok je aluminijumska stolarija 20mm (4+12+4) koje predstavlja polaznu osnovu kod izrade prozora. Postoje različiti varijateti stakla koji formiraju cenu i poboljšavaju kvalitet samog prozora.

A sad neke osnovne stvari o formiranju i konstrukciji termopaketa.

termopaket pvc stolarija aluminijumska stolarija

Termopaketi

Termopaket je konstrukcija od dva ili više stakla između kojih je vazdušni prostor, izrađen od distancera različitih dimenzija i  hermetički zatvoren. Da bi posedovao dobre tehničke karakteristike, termopaket treba da poseduje dva stepena dihtovanja. Dvoslojni termopaket se sastoji od rama distancera, punjenog absorbentom (molekukarno sito), preko kojeg se sa obe strane stavlja butil, koji štiti od prolaska vodene pare (prvi stepen dihtovanja). Drugi stepen dihtovanja predstavlja spoljašnje za zaptivanje prostora između stakla i distancera polisulfidom. Distancer, koji je najčešće od aluminijuma, služi za pozicioniranje stakla na određenoj udaljenosti, a vlaga koja prilikom zatvaranja termopaketa nalazi unutar njega zajedno sa vazduhom, absorbuje se od strane absorbenta kojim je napunjen. Kod pravilnog punjenja termopaketa, voda ne može da prodre unutra i ne postoji mogućnost pojave kondenzacije između stakala.Termopaket čini oko 80 % površine celog prozora i najviše utiče na njegove izolacione karakteristike

  • termoizolacija U(W/m2K),
  • zvučna izolacija R(dB)
  • solarni faktor g (%),
  • propustljivost svetlosti (%).

Karakteristike termopaketa:

  • Koeficijent prolaza toplote (Ug) predstavlja količinu toplote koja prolazi kroz jedinicu vremena 1 kv.m ostakljene površine pri temperaturnoj razlici od 1K između vazduha ispred termopaketa u prostoriji i vazduha sa spoljašnje strane (Ug=W/m2/K). To je najvažnija tehnička karakteristika jednog termopaketa. Što je ova vrednost manja, to su manji gubici toplote i manji rashodi zagrevanja.
  • Zvučna izolacija (Rw) - Indeks Rw pokazuje zvučnu izolaciju termopaketa. Što je veća vrednost ovog indeksa, to je zvučna izolacija bolja.
  • UV (%) - prolaz štetnih ultraljubičastih zraka koji uzrokuju bleđenje boja i rak kože.
  • Solarni faktor (%) – suma, od količine energije koja je direktno prošla i energije koju je absorbovalo staklo, a koja se emituje od strane termopaketa ka unutrašnjem prostoru.Što je veće respektovanje sunčeve energije od stakla, to je solarni faktor niži, a uzrokovano time, i rashodi klimatizacije (rashlađivanja) u toku letnjih meseci
  • Propustljivost svetlosti (%) - prolaz vidljive svetlosti (prirodno osvetljenje ). Što je manja vrednost u %, to je tamnije u unutrašnjem prostoru.
  • Refleksija (%) - količina reflektovane svetlosti od strane termopaketa. Što je veći procenat (%) refleksije stakla to je veće i njegovo svojstvo neprovidnosti (efekat ogledala).

Topli distancer

Upotrebljava se umesto široko rasprostranjenih aiuminijumskih distancera, zato što se sa njim postiže bolja toplotna izolacija. Topli kant se satoji od PVC-a i čelika zbog njihove slabe termoprovodljivosti. Ugradnjom PVC distancera u prozor postiže se smanjene toplotnog gubita za 7% i samnjuje se rizik formiranja kondenza na rubovima staklopaketa.

Korišćenjem toplog distancera se samanjuje rizik formiranja kondenza i buđi sa unutrašnje strane prozora.

Zvučna izolacija

Važno je da se znaju procenti u kojima se smanjuje buka pri konkretnim vrednostima zvučne izolacijeu dB (logaritamska decibelna skala):

    • 3 dB - buka se jedva čuje;
    • 10 dB - buka se smanjuje za 50%
    • 20 dB - buka se smanjuje za 75%
    • 30 dB - buka se smanjuje za 88%
    • 40 dB - buka se smanjuje za 94%

Dobra zvučna izolacija se postiže preko:

  • Kompozicije stakala - kombinacija stakala različite debljine (npr. 5+4 mm) dovodi do bolje apsorpcije rezonantnih vibracija.
  • Širina prostora ispunjenog gasom - što je veće rastojanje između stakala, to se postiže veći stepen zvučne izolacije. Ne treba zanemariti činjenicu da rastojanje između stakala ima određeni optimum, i da njegovo povećanje može da dovede do smanjenja termoizolacionih karakteristika samog termopaketa.
  • Korišćenje specijalnih folija (kojima se izrađuju laminirana stakla) poboljšava zvučnu izolaciju.
  • Punjenje gasom - napunjenost gasom (argon, kripton ili smesa gasova) daje termopaketu bolju zvučnu i termoizolaciju.
Paneli
paneli paneli paneli

B30
akcija (1)
20240207_085742
dekorativni blok
akcija
akcija razno 07
akcija razno 06
akcija razno 05
20240601_124710
akcija razno 03
akcija razno 02
Mas-promet

Kontaktirajte nas

Pri čemu će Vam naši komercijalisti pomoći da izaberete neophodan materijal za gradnju ili da pronađete najbolje rešenje.

Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 7:00 - 15:30 Subota: 7:00 - 13:30 Nedelja neradni dan

Milenko Šurlan - Direktor
+381 (0)21 823 245
+381 (0)63 500 879
milenko@mas-promet.co.rs
Sendvič paneli , pvc podovi
Borka Šurlan:
+381 (0)21 823 245
+381 (0)63 522 377
borka@mas-promet.co.rs
Fasade , građevinski materijal
Borislav Zeremski
+381 (0)21 820 766
+381 (0)63 110 6 740
stiropor@mas-promet.co.rs
Sečenje stiropora
Milenko Šurlan - Direktor
+381 (0)21 823 245
+381 (0)63 500 879
milenko@mas-promet.co.rs
Stolarija
Karlo Sekereš
+381 (0)21 823 245
+381 (0)63 108 6 807
sekeres@mas-promet.co.rs
Građevinski materijal